Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen lørdag 06.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak finnes i bratte leområder. Det er hardt og isete mange steder, det gjør at det er fare for utglidning.

Skredfarevurdering

Vind fra sørvest på kvelden kan føre til fersk fokksnø leområder. Vindtransportert snø fra de siste dagene vil i hovedsak være avgrenset til skjerma terreng i høyfjellet, men vil være lette å påvirke for skiløpere.
I bratte fjellsider som får direkte solinnstråling vil våte snøskred kunne løsne av seg selv.
I områder med glatt skare er det fare for utglidning og det oppfordres til varsom ferdsel slike steder.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Natt til onsdag kom det opp mot 10 cm nysnø med vind fra nordlig retning. Snøoverflaten består generelt av fokksnø med ulik fasthet og områder med skare. I leområder finnes sammenhengende områder med myk snø som gir godt skiføre. Utsatte steder er avblåst ned til gammel mildværsskare og har svært hard overflate.

Snøprofil fra torsdag viser svakt lag av kantkorn under fokksnø. Utbredelsen og egenskapene i det svake laget er foreløpig ikke nok til at det kvalifiserer til et kritisk skredproblem.

Det har blitt rapportert om noen små og middels store personutløste skred denne uken.

02.04 ble det observert drønn i snødekket nord i regionen.

Fjellvær

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -2 °C på 700 moh. Klarvær. Tilskyende om ettermiddagen.

Lørdag 6. april 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -14 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS